Glasa in uterum – att tänka på
Funderar du på att glasa in ett uterum så att du kan använda rummet för alla väder och årstider? Då behövs ofta ett bygglov beroende på vart du tänkt bygga och vart ditt hus är beläget rent geografiskt. Det är byggnadsnämnden i din kommun som avgör om du får bygglov, och det är alltså dit du bör vända dig. Anledningen till att man måste ansöka om att glasa in ett uterum är att det räknas som en fasadändring. Att glasa in uterummet är alltså lite mer komplicerat än ett vanligt fönsterbyte.
Sedan kan du fundera vidare på om rummet ska kunna användas året runt eller enbart på sommaren. För att rummet ska kunna användas hela året krävs minst tvåglasfönster och en gjuten isolerad platta som golvgrund. Vanligt för ett uterum är också ett isolerat kanalplasttak. Kostnaden för ett uterum beror helt på om du vill kunna använda rummet på vintern eller inte, med ordentlig isolering kan kostnaden bli dryga hundratusen kronor.
Du kan välja att bygga altanen själv eller anlita hantverkare, men även köpa en färdig altan som konstrueras på plats. Bygger du själv så se till att ha rätt verktyg för jobbet. Vill du kunna värma upp din altan under vår och höst är värmefläkt eller gasolkamin att rekommendera då rummet värms upp snabbt. Vill du kunna använda rummet även på vintern rekommenderas ett mer omfattande system som värmepump.
Det viktigaste är alltså om du vill använda ditt uterum som en inglasad vinterträdgård eller ett sommarrum för regniga dagar. Utefter detta väljer du material och då ett sommarrum inte behöver samma typ av isolering blir det därför betydligt billigare.
Det finns tre typer av uterum, där vinterträdgården är för användning året runt. Det finns också ett uterum för vår och höst som kan användas cirka 8 månader om året. Även det enklare alternativ tre används vår, sommar och höst men med mindre möjlighet till uppvärmning. Tänk också på vilket läge du väljer att placera uterummet, där sydväst med kvällssol anses som optimalt.