Renovera badrum

badrum

Trots att badrummet ofta är ett av de mindre utrymmena i huset är det säkert det allra dyraste att renovera. Därför är det viktigt att du noga planerar vad du vill ha gjort. Som ett grovt riktmärke kan man säga att en enkel renovering kostar cirka 5 000 kronor per kvadratmeter i material och cirka 7 000 kronor per m2 i arbete. Om du har ett badrum på 7 m2 blir alltså materialkostnaden 5 000 x7 = 35 000 kronor. Arbetskostnaden blir 7 000 x 7 = 49 000. Om du kan göra ROT-avdrag, och det kan de flesta, så sjunker arbetskostnaden med cirka 30%, och blir alltså runt 35 000 kronor. Således 70 000 för en enkel renovering som innefattar golv- och väggbeklädnad, ny toalett och nytt handfat. Detta räkneexempel är verkligen bara ett exempel, men priserna kan variera väldigt mycket, i alla fall uppåt.

Fixa en del eller helrenovering?

Eftersom det är ett dyrt projekt finns det verkligen anledning att fundera på vad som måste göras och vad som du gärna vill göra extra. Vid en renovering av badrummet kanske du vill få in en vägghängd toalettstol eller flytta duschen någon meter. Det här innebär förstås att rördragningen måste ändras och golvbrunnen flyttas. Du diskuterar förstås olika typer av material och färger på väggar och golv. En traditionell väggbeklädnad är kakel. Det är dock mindre lämpligt som golvbeläggning, närmast därför att kakel blir så halt när det är vått. Då är det bättre med klinkers.

Gör noggrant offertunderlag

När du så småningom bestämt dig är det dags att göra ett noggrant offertunderlag, där du beskriver vad du vill ha gjort och gärna med en ritning. Du kan självklart dela upp förfrågan i nivåer. Då kan nivå 1 vara den grundläggande renoveringen, tillägg 1 en vägghängd toa, 2illägg 2 flyttning av dusch och så vidare. Om du är otydlig i din förfrågan finns det stor risk att de företag som offererar tar till lite extra för att vara på säkra sidan. Behöver du hjälp med stopp i avloppet m.m. så hör du av dig till Slamservice.

Ta in många offerter

Det är viktigt att ta in offert från många företag. Dels har naturligtvis olika företag olika kostnadsnivåer, dels förekommer det ofta att ett företag som egentligen inte har tid ger en hög offert enligt principen ”får vi jobbet tjänar vi i alla fall bra”.

Copyright © 2019 Smörgåsbaren