Köpa begagnad bil av bilhandlare

Köpa begagnad bil

Vad gäller i Konsumentköplagen vid köp av begagnad bil av bilhandlare? Oavsett om du köper en ny eller en begagnad bensin- eller dieselbil hos en bilhandlare så gäller konsumentköplagen. När du köper en begagnad bil hos en bilhandlare så kan du inte få sämre villkor än vad som står i lagen. Även om du är skyddad av lagen så finns det en del saker som det är bra att veta när du ska köpa en begagnad bil.

Det ska finnas en varudeklaration när du köper en begagnad bil hos en bilhandlare. Denna deklaration ska vara lättillgänglig och synlig på bilarna. Om du tittar på en begagnad bil som kostar mer än 30 000 kronor så ska det finnas information om bilens kondition i varudeklarationen. Varudeklarationen ska även innehålla uppgifter om skatt, och garantier. Du kan även begära att få uppgifter om beräknade reparationskostnader. Om du funderar på en bil som kostar under 30 000 kronor så krävs det enbart information om bilens säkerhet.

Kontrollera att bilhandlaren är ansluten till Motorbranschens Riksförbund (MRF) eller en annan bilhandlarförening, samt att de har god ekonomi. Om du hittar något fel efter köpet så ska du vända till den bilhandlare som du köpte bilen hos.

Du måste alltid kontrollera när du köper en begagnad bil hos en bilhandlare att det inte är några skulder knutna till bilen. Enligt de regler som finns från 2014 så kan ett fordon tas i anspråk den tidigare ägaren har några obetalda skulder som är relaterade till fordonet. Så trots att du nu äger bilen så kan du bli av med den om det finns obetalda skulder så som trängselskatt, fordonsskatt eller felparkeringsavgifter.

Om du bestämmer dig för att köpa en bil så se till att eventuella fel som ska reperaras eller andra åtgärder på bilen före leverans skrivs in i köpeavtalet. Spara alla dokument, köpeavtal, garantibevis, garantivillkor, serviceboken samt varudeklaration, så att om några problem uppstår så kan du använda dessa dokument för att bevisa att du har rätt i en fråga.

Copyright © 2019 Smörgåsbaren