Allmänna råd om skönhetsprodukter

Skönhetsprodukter

Idag är det lätt att beställa skönhetsprodukter på nätet. Lockande bilder och låga priser gör det lätt att klicka hem ett prov från andra sidan jordklotet. Dock är marknaden för skönhetsprodukter inom EU reglerad och det är för din och alla konsumenters skull. Det handlar inte bara om att produkten inte håller vad den lovar. Okända och otillåtna kemikalier kan skada din hy, ditt hår och irritera dina ögon.

Undvik otillåtna kemikalier

Skönhetsprodukter som säljs inom EU måste enligt lagen ha ingredienslista. Här ska samtliga kemikalier och andra ingredienser framgå. EU har en lång lista på otillåtna kemikalier som hela tiden utökas. Därför kan äldre produkter vara otillåtna, även om de är försedda med ingredienslista. Exempel på otillåtna kemikalier är sådana som innehåller allergener eller hormonskadade ämnen. Tyvärr är det inte ovanligt att kosmetiska produkter utan ingredienslistor säljs både i fysiska butiker och på nätet.

Skönhetsprodukter är färskvara

När du duschar spolas resterna av dina skönhetsprodukter ut i avloppsvattnet som rinner ut i våra jordar, sjöar och hav. Många produkter är dessutom testade på djur. Vill du visa omsorg om miljön ska du leta efter ekologiska produkter. Det är förstås svårt att vara säker på om en produkt är verksam, men gå efter kvalitet och håll dig till välkända märken. Kontrollera även datumet som alltid måste finnas på förpackningen.

Copyright © 2019 Smörgåsbaren