Inramning av tavlor – de bästa tipsen

Tavlor

Att rama in tavlor innebär att du får en personlig touch på ett foto, en tavla eller affisch. Dessutom kan det bli en viktig inredningsdetalj och så skyddas naturligtvis konstverket. Tips för att få en snygg vägg är att du väljer ram efter hur du vill framhäva tavlan, men även att det passar ihop med inredning och övrig konst. Du kan välja en tjock eller smal ram beroende på hur du vill att tavlan ska framställas. En större ram tar givetvis en del av blickfånget.

Det finns flera olika typer av glas för inramning av tavlor, där floatglas är den kanske vanligaste metoden. Dels skyddar glaset väl och sedan är den en av de billigaste varianterna. Nackdelarna kan vara att glaset avger en del reflexer. En variant som anses ha högre kvalitet är Clarity-glas som håller bättre i längden, är reflexfritt och tar bort mycket av UV-strålningen. Därmed är också priset högre. Det finns också plexiglas som är gjort av akryl och tål lite mer än vanligt glas. Plexiglas väger dessutom mindre och passar därför utmärkt till lite större tavlor. Nackdelar kan vara att glaset lätt repas och fångar upp ljus.

En passepartout eller kartong mellan tavlan och glaset är också en viktig komponent för att undvika att tavlan åldras. Hur passepartouten ska se ut är en fråga om smak, men du kan gott låta passepartouten vara bredare än själva ramen. Här finns många möjligheter då du exempelvis kan göra bilden bredare eller längre med hjälp av passepartout. Är det en affisch som ska ramas in kan du torrlimma innan så att affischen inte viker sig.

Vissa material kan skada tavlan. Exempelvis kartong av trä och masonit är inte lämpliga material vid inramning. Det är träsyran som gör att litografier, papper och akvareller till slut gulnar. Att använda sig av bra material är alltså viktigt vid inramning så att tavlan håller länge.

Copyright © 2019 Smörgåsbaren